PTSS Memperlihatkan Kerusi Roda Yang Dikawal Menggunakan Peranti Android

Ditulis oleh; Politeknik Muadzam Shah on

Diantara pelbagai projek dan produk yang dipertontonkan pada Malaysia Tech Expo 2013, salah satunya adalah daripada Polteknik Tuanku Syed Sirajuddin, Perlis, iaitu kerusi roda yang dikawal menggunakan peranti Android.Walaupun terdapat beberapa kerusi roda automatik pada hari ini, harga dan kos pembangunannya boleh dikatakan agak mahal dan sukar untuk dimiliki semua. Perkara ini merupakan salah satu masalah yang cuba diatasi melalui projek ini.

Untuk menghubungkan kerusi roda ke peranti Android, mereka menggunakan sambungan Bluetooth. Projek ini dibangunkan dengan memfokuskan kepada mereka yang kurang upaya, dan sukar untuk mengerakkan kerusi roda secara manual.

Buat masa ini, ia masih pada peringkat awal pembangunan, dan beberapa perkara lain masih belum diintegrasikan secara menyeluruh.

Mengenai Penulis:

Azri Abd. Rajid mula terlibat dalam dunia penulisan kreatif sejak tahun 2006. Beliau juga terlibat dalam penciptaan lagu dan lirik lagu Nasyid dan pernah menjulang nama Politeknik Muadzam Shah apabila menjuarai Pertandingan Lagu-lagu Patriotik di PNM, Kuala Lumpur pada tahun 2007. Beliau sebenarnya berasal dari Keningau, Sabah dan kini menabur bakti di Politeknik Muadzam Shah, Pahang.

Ikuti perkembangan terbaru beliau melalui @ Twitter | Facebook

{ 0 comments... read them below or add one }

Post a Comment